Moduri de procesare ale uleiului de cocos

Uleiul de cocos poate fi procesat prin metoda “uscata” sau “uda”

Procesarea uleiului de cocos prin metoda “uscata”

Metoda de prelucrare uscata a uleiului de cocos necesita ca nuca (carnea) de cocos sa fie extrasa din coaja si uscata cu ajutorul focului, caldurii solare sau a cuptoarelor pentru a crea copra. Corpa este prelucrata apoi prin presare sau dizolvare cu solventi. Fibra rezultata este de slabă calitate pentru consumul uman asadar este folosita pentru hrana rumegatoarelor; nu există nici un proces pentru a extrage proteinele din fibre. Pregătirea şi depozitarea de copra este adesea realizata in conditii neigienice, astfel este obtinut un ulei de calitate slabă care necesită rafinare. O parte din uleiul extras din copra este pierdut din cauza insectelor sau a rozătoarelor, pentru ca se deterioreaza sau în procesul extragerii.

 

Procesarea uleiului de cocos prin metoda “uda”

Toate metodele de procesare “uda” a uleiului de cocos utilizeaza nuca de cocos cruda. Proteinele din cocos formeaza o emulsie din apa si uleiul de cocos. Pasul mai problematic este “spargerea” emulsiei şi recuperarea uleiului. Aceasta s-a realizat de-a lungul timpului prin fierbere indelungata, dar acest proces produce un ulei decolorat si nu este economica;  tehnici moderne utilizeaza centrifuge si pre-tratamente incluzand incalzirea, racirea, acizi, saruri, enzime, electroliza, valuri soc, ori o combinatie a acestor metode. In pofida numeroaselor tehnologii, procesarea “uda” este mai putin viabila decat procesarea “uscata” realizandu-se cu 10-15% mai putin produs finit, chiar comparand cu pierderile incluse in procesarea “uscata”. Procesarea “uda” necesita de-asemenea investitii in echipament si energie folosind cantitati mari de capital si avand costuri crescute de operare.

Culegerea in momentul potrivit a nucilor de cocos (varsta nucilor poate fi intre 2 si 20 luni) creaza o diferenta masiva in eficienta procesului de extragere a uleiului. Corpa rezultata din nuci imature creaza dificultati de folosire si produce un ulei inferior si intr-o cantitate mai mica. Utilizarea hexan ca solvent duce la extragerea cu pana la 10% mai mult ulei decat prin folosirea preselor si a morilor rotative. Uleiul este apoi rafinat pentru a inlatura anumiti acizi grasi pentru a reduce sansa de rancezire si totodata termenul de garantie al uleiului. Alte procese care duc la cresterea termenului de garantie al uleiului sunt folosirea corpei cu umiditate de maxim 6% pastrand astfel cantitatea de apa din ulei de maxim 0.2%, incalzirea uleiului la o temperatura de 130–150 °C (266–302 °F) si adaugarea acidului citric sau a sarurilor

Uleiul de cocos virgin

Uleiul de cocos virgin poate fi produs din nuca de cocos proaspata, laptele de cocos sau reziduri. Producerea acesteia din “carnea” proaspata include inlaturarea cojii, spalarea si apoi ori folosirea morilor rotative ori uscarea reziduului si folosirea preselor. Uleiul de cocos virgin poate fi realizat prin extragerea din nuca de cocos uscata pana la o umiditate de 10-12%, apoi folosirea preselor pentru extragerea uleiului. Producerea acestuia din lapte de nuca se poate realiza si prin fermentarea lor timp de 36–48 ore, apoi se inlatura uleiul, ulterior folosindu-se alte metode de extragere a uleiului ramas. O alta optiune include folosirea de centrifuge pentru separarea uleiului de alte lichide.

 

Fractionare

Uleiul de cocos fractionat este o fractie, o parte din tot uleiul, in care diferiti acizi grasi sunt separati pentru utilizari specifice. Acidul lauric, un lant de 12-molecule de carbon este deseori inlaturat pentru valoarea lui superioara in industrie si in scopuri medicale.

Alte informatii

O mie de nuci mature cantaresc aproximativ 1,440 kilograme si produc aproximativ 170 kilograme de copra din care 70 litrii of ulei de cocos poate fi extras.

Uleiurile rafinate nu au nici un gust, miros, aroma de cocos. Cu toate acestea, un ulei cu miros de cocos nu inseamna neaparat ca este un ulei virgin ci doar ca este un ulei superior celui rafinat.

Uleiul de cocos contine aproximativ 6% acizi grasi mon-nesaturati si 2% acizi grasi poli-nesaturati.

In poze vedeti nuci de cocos tinere (“young coconut”) din care nu se poate extrage ulei neavand inca formata “carnea” aceea alba si se folosesc doar pentru apa de cocos. In sticluta din imagine este ulei de cocos preparat prin metoda traditionala balineza. Este un ulei nerafinat cu un miros puternic de cocos, asupra metodei de preparare a acestuia revin intr-un articol ulterior.

Puteti cumpara ulei de cocos BIO, presat la maxim 40 grade dni magazinul nostru: ulei cocos BIO

Va puteti face propriul ulei de masaj balinez, vedeti in acest articol cum.

Related posts: